Zárókonferencia

A Semmelweis Egyetem Elméleti Orvostudományi Központja adott otthont A kora gyermekkori intervenció ágazatközi fejlesztése EFOP-1.9.5-VEKOP-16-2016-00001 elnevezésű kiemelt projekt 2022. 05. 19-én megrendezett zárókonferenciájának.

Zárókonferencia

A Családbarát Magyarország Központ Gyermekút elnevezésű projektje Dr. Kereki Judit szakmai vezetésével érte el eredményeit. A hivatalos nevén A kora gyermekkori intervenció ágazatközi fejlesztése című program elsődleges célja, hogy a fogantatástól az iskolába lépésig tartó időszakban támogassa azokat a családokat és gyermekeket, akik segítségre szorulnak és keresik az ellátórendszer megfelelő állomásait a védőnő, a gyermekorvos, a bölcsődei kisgyermeknevelő vagy akár a korai fejlesztést végző szakember által szegélyezett úton.

A zárókonferencia előadásain (melynek programja itt látható) a Gyermekút projektben dolgozó szakemberek osztották meg ismereteiket, tapasztalataikat és a rendszer fejlődésének állomásait a jelenlévőkkel, illetve a közeljövő terveit vázolták.

A konferenciáról szóló cikk a csalad.hu oldalon olvasható.

A projekt zárórendezvényének előadásai az alábbi linkekre kattintva érhetőek el.

Dr. Kereki Judit projektmenedzser és szakmai vezető, Családbarát Magyarország Központ - A kora gyermekkori intervenció jövője a Gyermekút projekt tükrébenKarajánnisz Manolisz, Ariosz Kutatóintézet - A szülők ismeretei a kisgyermekek fejlődésével, nevelésével és az ellátórendszerrel kapcsolatbanFutó Gabriella gyógypedagógus, gyógytornász, Odú Fejlesztő Központ – Evidenciák és gyakorlati tapasztalatok a kora gyermekkori intervenciórólDr. Fogarasi András gyermekneurológus, gyógypedagógus, Bethesda Gyermekkórház –Gyermekneurológusként az ellátórendszerbenDr. Haász Sándor egyetemi docens, Soproni Egyetem – Gyermekvédelem az ágazatköziség fókuszábanDr. Lábadi Beatrix egyetemi docens, Pécsi Tudományegyetem – A korai szűrés szerepe a fejlődési problémák felismerésébenDr. Hámori Eszter habil. egyetemi docens, Pázmány Péter Katolikus Egyetem – Kapcsolati szemlélet a korai diagnosztikábanCsepregi András gyógypedagógus, pedagógiai szakpszichológus, Békés Megyei Pedagógiai Szakszolgálat – Kihívások és új lehetőségek az autizmus spektrum korai azonosítása terénDr. Nyitrai Ágnes főiskolai tanár, Apor Vilmos Katolikus Főiskola – A gyermekek fejlődésének nyomon követése a bölcsődében és az óvodábanDr. Szvatkó Anna, klinikai szakszpichológus - Tudjuk-e segíteni az iskolába lépést mozgásterápiákkal?Dr. Filiczki Gabriella, gyermekneurológus - Mozgó komplex diagnosztikus teamvizsgálatok tapasztalatai Nógrád megyébenDr. Altorjai Péter csecsemő- és gyermekgyógyász - Az egészségügyi alapellátás lehetőségei a gyermekútbanDr. Tózsa-Rigóné Dr. Nagy Judit szakmai vezető, tanügyigazgatási szakértő, Miskolci Tankerületi Központ – Az ágazatközi együttműködés tapasztalatai a Klebelsberg Központ pilot programjábanPapp Krisztina, gyermekvédelmi szakértő, intézményvezető, Budapest Főváros II. Kerületi Önkormányzat Család- és Gyermekjóléti Központ; Dr. Rácz Andrea, egyetemi docens, Eötvös Loránd Tudományegyetem - Szakemberek ösztönzésének lehetséges módjaiMénesi László, Nemzeti Népegészségügyi Központ, Dr. Magyar Gyöngyvér, Magyar Államkincstár, Urbán Ábel, Oktatási Hivatal – A Gyermekút kiemelt projekt informatikai fejlesztései - az Ágazatközi Központi Kiszolgáló